Podravska kolesarska pot

Kolesarjenje »Po Dravski kolesarski poti«

Napoved lepega vremena v začetku meseca septembra je bila kot nalašč, da realizirava planirano pot po Dravski kolesarski poti, ki poteka skozi 4 države – Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško in je v celoti dolžine 710 km.

1. etapa Toblach (Dobbiaco) Italija – Lienz (Avstrija)

Pot sva pričele v bližini izvira reke Drave na toblaškem polju v Italiji.

Hiter skok v kolesarska oblačila, priprava kolesa ter montaža potovalnih torb na kolo in že sva se podali na pot. Poiskati je bilo potrebno vse smerokaze za usmeritev na pravo routo, pogledati na Garmin, če je vključen in če spremlja nakazano pot ter pričele pritiskati na pedale.

Časa v 1.dnevu ni bilo na pretek, saj sva dokaj pzno štartali, zato se je bilo potrebno dobro organizirati, da sva prispele še pred temo do načrtovanega prenočišča v Lienzu v Avstriji.

Pot se je vila po asfaltiranih stezah, mimo prelepih zasanjanih vasi s čudovitimi razgledi na Dolomite, mimo zelo poznanih vrhov Drei Zinnen (Tri Cine).

Na poti sva srečevali številne kolesarje, ki so vozili v eni ali drugi smeri, večinoma na e-kolesih, zato sva bili toliko bolj ponosni, da sva bili ene redkih, ki sva uporabljali svojo energijo in voljo za dosego zastavljenega cilja.

Po 65 km in ca. 300m višincev, nama je tuš in odlična večerja v luksuznem hotelu v Lienzu, povrnila moči, da sva se lahko šle še malo potepat po mestu in na Rock koncert uspešnega avstrijskega rock pevca Lema.

2. etapa Lienz – Spittal

Pot je bila dosti bolj razgibana kot 1. dan in peljala skozi številne gozdove, ki spominjajo na našo Pokljuko, mimo  zelenih planin in šumečih slapov…

Odlično nama je šlo, saj naju je vožnja ob reki navdihovala prav tako kot lepote visokogorske pokrajine, ki se je bohotila ob poti.

Postanki za malico in kavico so bili neizogibni in v tem delu poti na dosegu roke t.j. tik ob poti.

Bližal se je večer, prav tako najin cilj, prenočišče v mestu Spittal po 92km in 650m višincev.

Rahlo utrujeni sva gledali lokacijo hotela, ko sva ugotovili, da sva izbrali hotel visoko nad mestom, kamor vodi 20 % klanec. Ufffff to pa je presenečenje, ko si že z mislimi pod tušem in na večerji…

3. in 4. etapa Spittal – Villach – Ferlach

Ker sva s 3. etapo hitro zaključili, sva se odločili, da prevoziva še 4. in prenočiva v mestu Ferlach, v majhnem avstrijskem podeželskem hotelu.

Pot naju je vodila ob reki Dravi, ki pa se je že kazala v vsej svoji veličini, široka, globoka in mirna, s številnimi naravnimi in umetnimi jezeri, kjer so naju k počitku vabili udobni prostori ob reki in strankih rokavih reke.

V tem predelu se pot odvija po makadamskih poteh, deloma ob želežniški progi, mimo številnih polj in skozi godzdove. Le tu in tam kakšen kolesar tako, da sva imele občutek kot da sva sami pod širnim soncem, s čudovitimi energijami narave, njene tišine in miru.

V hotelu sva ob odlični večerji strnili misli in dogodke tistega dne in dan zaključile po 95 km in 750 m višincev.

5. in del 6. etape Ferlach – Lavamund – Dravograd

Naslednji dan sva se prebudile v megleno jutro, o soncu, ki naju je spremljal ves čas in vse dni kolesarjenja, ni bilo ne duha ne sluha. Vendar po zaključku zajtrka, se je prikazalo tudi to.

Odlično razpoložene sva se podali na pot, saj to je bil najin zadnji dan, in se poskušale naužiti te svobode, miru in sproščenosti, ki sva jo doživljali na poti, še tudi ta dan.

Pot se je nadaljevala po makadamskih poteh, ki so bile bolj slabo označene in bile hvaležne, da sva imele Garmin, ob reki Dravi in številnimi polji, skozi gozdove in kmalu že s pogledom na Alpe.

Vožnja čez avstrijsko Štajersko, mimo Volkermarta (Velikovca) do Lavamunda do Dravograda, kjer sva zaključili najino kolesarsko popotovanje s ca. 350 km in 2.800 m višincev in ciljem, da pot čez Slovenijo in Hrvaško nadaljujeva v letu 2024.