ULTRA 500 – DAMJAN SLIVEČKA

Na pot sem se odpravil ob štirih zjutraj, tako sem imel nekaj več spanca, ki sem ga potreboval za naslednjo noč. Prijetne temperature so me spremljale celotno traso, ni bilo ne prevroče ne premrzlo.

Prvič sem se dlje ustavil pred mejnim prehodom Gederovci na kavi in sendviču. Na meji mi pravi avstrijski vojak ok, ok…in sem nadaljeval mimo Radgone, Mureka, Strassa čez Radlpass. Na trenutke 15% vzpon je bil že kar naporen, na vrhu pa mi pomaha slovenska policija. Kontrola papirjev…v Dravogradu nabava sendvičev in čez mejni prehod Vič, kjer pred mene skoči uniforma…HALT!

Prijatelj preveri kdo sem in mi da zeleno luč za vožnjo po Avstriji. Res urejene kolesarske steze in uvidevni vozniki.

Z voznikom kombija pred Dravogradom ne bom izgubljal besed. Nadaljujem južno od Celovca po urejenih parkih in poteh do Vrbskega jezera in dalje do Faaker see…okrepčilo, pregled radarske slike padavin in gasa proti Trbižu.

Kolesarska pot od Trbiža proti Krajnski gori mi je že bila poznana ampak tokrat se mi je zdel vzpon do slovenske meje neskončen.

Odločim se, da naslednji postanek naredim v Radovljici, kjer pojem hamburger ter napolnim bidone. Izgubim nekaj časa in energije zaradi čudnih kolesarskih poti, garmin želi eno, jaz drugo….in naredim kompromis po glavni cesti. Takšna vožnja je udobnejša in mogoče malo manj varna.

Prižgem luči in že sem v Kranju, kjer moj prijatelj garmin spet kljubuje in kaže čudno pot. Vzamem orientir letališče in na pamet po ulicah. Začne deževati in do Kamnika me ornk opere. Pogledam na garmina….ne laže, 450 km je za mano, tole bom še ja odvozil. Podmažem verigo in čez Tuhinjsko dolino proti Vranskemu. Vzpon čez Kozjak mi pokaže, da sem že fajn zdelan in od tukaj dalje še ena sama borba. Pri fontani piva menjam dres in podmažem rit, kar mi je malo olajšalo zadnji del poti. Res lepa in zahtevna osebna preizkušnja, ki mi odpira vpogled v t.i. randonnuer način kolesarjenja.