80.000 obratov do Beograda – 28.-29.5.2022 – Andraž Mlaker

Uvod: Toliko obratov pedal, jeklena volja in vzdržljivost, meseci treningov, zbranost, previdnost, načrtovanje, logistika in ščepec sreče je potrebno, da se lahko s kolesom odpraviš iz Slovenskih Konjic do Beograda. In seveda direktno, v enem dnevu.

Člani Kolesarskega kluba Rogla so tudi letos (lani Split) poskrbeli, da se je v koledar dogodkov uvrstila tako imenovana ultra 24-urna kolesarska avantura. Test fizičnih in mentalnih sposobnosti, a tudi povezanosti članov in podporne ekipe. Beograd je bil izbran zaradi oddaljenosti, saj presega magičnih 500 kilometrov poti, ki poteka po slikovitem in obširnem podravskem območju Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Avantura se je pričela minuli petek v zgodnjih jutranjih urah, kar je kolesarjem omogočilo, da so mejni prehod Zavrč ujeli že pred sončnim vzhodom. Pot se je nadaljevala po cestah Hrvaške skozi naselja Varaždin, Koprivnica in Virovitica. Glavni postanek je ekipa opravila približno na polovici poti, 30 kilometrov pred Osijekom, in si nabrala moči za drugi, zahtevnejši del poti skozi Vukovar, Šid, Sremsko Mitrovico do Zemona, predmestja Beograda. Zahtevnejši, saj so ceste ob prehodu na srbsko stran postale bistveno slabše. Mestoma je bilo potrebno prečkati gradbišča, kolesarje so omejevale tudi številne zapore na cesti in vozniki, ki na tem delu niso vajeni kolesarskih skupin, še posebej ob tako nenavadnih urah, saj smo vpadnico v glavno mesto Srbije dosegli okoli polnoči.

Po 17 urah in pol kolesarjenja (21 ur s postanki) je ekipa, s povprečno hitrostjo 31 km/h, dosegla cilj v centru Beograda in se veselila novega uspešnega podviga ob sotočju Donave in Save.

Kljub zahtevnim razmeram pa je pot pri skupno prevoženih 4.600 kilometrih terjala le eno predrto zračnico, nekaj utrujenosti in neštete zabavne trenutke na poti.

Beograd je v preteklosti že bil cilj številnih slovenskih kolesarjev, vendar so se tako oddaljenega cilja praviloma lotevali v več dnevih oziroma etapah. Ekipa KK Rogla v sestavi Tomaž Korošec, Rado Sodin, Boštjan Krajcar, Uroš Očko, Damjan Slivečka, Bruno Simčič, Tilen Korošec, Mitja Leskovar in Andraž Mlaker, ob brezhibni podpori Diane Cegnar, Tine Braček in Darje Pungartnik, pa so cilj dosegli v enem samem zamahu.

Takšen projekt zahteva velike vložke, tako časovne kot tudi finančne, za kar so poskrbeli številni sponzorji, donatorji in tudi lokalni skupnosti, ki so 24-urno ultra avanturo prepoznali kot pomembno promocijo aktivnega in zdravega načina življenja ter omogočili ekipi lažjo pripravo in izvedbo dogodka.

Glede na uspešnost dveh izvedenih dogodkov, je med člani prisotna volja in želja, da takšni podvigi postanejo stalnica in da se v naslednjih letih naniza še kakšen podvig, ki postavlja naše kraje in Kolesarski klub Rogla na zemljevid vzdržljivostnih dosežkov v širši regiji.

Dejstva:

  • 513 kilometrov
  • 17, 5 ur vožnje
  • 21 ur skupne vožnje s postanki
  • 71 sendvičev in 10 litrov juhe
  • 110 litrov popite tekočine
  • Najvišja temperatura 39 °C
  • 100 višinskih metrov